dec
24

XV – Az Ördög

Szaturnusz sötét oldala.

Bolygó: Hold

Életfa: Tiphareth (Szépség, hatosok és Lovagok) -től Hod (Dicsőség, Ragyogás, Visszaverődés, nyolcasok) -ig

Eleme: Föld 

Száma: 15, mint a telihold száma, 15 keresztösszege 6 (!)

Röviden az Ördög kezdetéről szóló hosszú történet, hogy volt egy arkangyal, akit Lucifernek (Fényhozónak) hívtak, azt mondta, „Szabadnak születtem – Nem szolgálok!”.
Később volt egy despotikus vallás, mely el akart törölni minden mást, elpusztította az ősi kultúrákat és hiteket, valamint elfojtotta a természeti bölcsességeket és tudományokat. Ezután a világ el volt látva züllött szemetekkel, mint Dante Isteni színjátéka, ezalatt minden tudományos a tűzben landolt. De mindenért a „gonosz” volt a tökéletes bűnbak – az ördög.

Az Életfán az Ördög az öntudattól és harmóniától tart az értelem és a logika felé – minden dogma ellen van, nem törődik a szabályokkal, szabadon kompromisszummentes és független. Nincsenek korlátok, határok, tiltások. Az Ördög a sötétség tudatában van, ismer minden árnyat és elindul a felfedezésre, még ha nagy árat is kell érte fizetni.

Pozitív szemszögből, az Ördög azt közli, hogy haladjunk előre bármiben, amiben akarunk, még akkor is, ha az eredmény nem is lesz kellemes. Ne feledjük, a nagy tudósok fele a történelemben vagy máglyára került, vagy eretnekséggel vádolták.

Ezért a negatív aspektusa a lapnak jelenthet magányt, meg nem értettséget, vagy hogy valaki kitaszított és átkozott. Másrészről természetesen jelentheti, hogy itt-ott egy kis korlátozás alkalmazása nem lett volna rossz megoldás.

Apropó, nem úgy értem, hogy személyként kell tekinteni az Ördögre, vagy komolyan vegyük az egyszerű képet egy alakról patákkal és szarvakkal. Az első bekezdés csak arra szolgált, hogy segítsen betekintést nyerni és tervezett módon használni a többféle lehetőséget, melyet a XV-ös trumpf lap kínál.
Baudelaire egyszer a következőket írta: „a Sátán legnagyobb trükkje az, hogy elhiteti magáról, nem létezik”. Ezzel bizonyára azt akarja mondani, hogy az ördög jó munkát végez, ha felismerjük, hogy tulajdonképpen nincs…

Vezérli: Szabad szellem, az elme függetlensége, a tudomány anarchiája 

Fény: Függetlenség, önfejűség, soha nem fogadja el a dogmákat, soha sem bólogat - 'Non servam': Nem szolgálok! 

Árnyék: Sötétség, magány, meg nem értettség és számkivetettség

süti beállítások módosítása